Bli medlem Logga in

Karriär

Jakten på Videokassetterna Intervju

Jakten på Videokassetterna

I en tid av accelererande teknisk utveckling och AI-genererad filmproduktion kan det vara värt att stanna upp och fundera över hur allting började... Henrik Qvarnström är medlem på Filmcafe.se och djupdyker i videons guldålder med sin nya dokumentärfilm "Jakten på videokassetterna".

I övergången mellan 1970- och 1980-talet bidrog videobandspelaren till att en mängd filmer blev tillgängliga för vanliga svenskar. Men denna nyvunna frihet kom med ett pris – moralpanik och censur blev snart en del av vardagen.

- Dokumentären "Jakten på Videokassetterna" dyker djupt ner i denna fascinerande era och utforskar både videofilmens betydelse och den nostalgi som lever kvar idag bland VHS-samlare, berättar Henrik.

Henrik har länge fascinerats av vad som driver människor till att bli så passionerade över något som för de flesta idag bara är gammalt skräp. Vad är det som gör dessa gamla videokassetter så speciella? Varför är det värt att offra tid, pengar och energi för att lägga vantarna på dem?

- Jakten på Videokassetterna är inte bara en skildring av jakten på de fysiska VHS-banden utan också en hyllning till en svunnen tid – 80-talets färgsprakande kultur och den banbrytande tekniska utveckling som videofilmen innebar. Genom arkivmaterial, intervjuer och unika berättelser från både samlare och de som var en del av videobranschens tidiga dagar, väcks denna guldålder till liv på nytt.

"Jakten på Videokassetterna" är inte bara en film för VHS-entusiaster, utan också en reflektion över hur teknik och kultur formar oss, och hur vår passion för det förflutna fortsätter att påverka oss idag. Det är en dokumentär som utforskar begär, nostalgi och människans ständiga jakt på det ouppnåeliga.



Kickstarter-succé – men jakten fortsätter

Henrik har tidigare producerat en rad kortfilmer och musikvideor samt klippt andras dokumentärer. Jakten på videokassetterna blir hans första dokumentärfilm som regissör. Henrik jobbar till vardags på filmbyrån Populate där han producerar företagsfilm. Jakten på Videokassetterna är ett "passionsprojekt" som sedan en tid har rullat vid sidan av det dagliga arbetet. Theresa von Hofsten är producent med många års erfarenhet från TV- och dokumentärfilmsbranschen och utbildning från Stockholms dramatiska högskola. Hon har tidigare regisserat dokumentärfilmen Svart mask / vit mask om konstnärskollektivet Potato Potato.



- Trots att filmen redan är omkring 70% inspelad återstår en del arbete innan den är färdig. Distributörer har visat intresse för projektet, och ett mindre filmstöd har redan säkrat. Men ytterligare ekonomiskt stöd och samarbeten behövs för att kunna ro dokumentären i hamn. Kickstarter-kampanjen är därför ett avgörande steg i att förverkliga visionen och ge filmen det sista lyftet, förklarar Henrik.

Redan efter bara en dag nådde projektet sitt första finansieringsmål – en imponerande bedrift som visar på det stora intresset för både videokulturens historia och dokumentären i sig. Men resan är långt ifrån över. Varje krona som nu samlas in gör filmen ännu bättre och hjälper till att förverkliga visionen om att skapa en storslagen hyllningsfilm till VHS-eran.

- Pengarna som kommer in genom Kickstarter ska bland annat användas till att förvärva unikt arkivmaterial som verkligen kan fånga tidsepoken och göra berättelsen så autentisk som möjligt. Fler intervjuer med personer från videons storhetstid planeras också. Om kampanjen överträffar sitt ursprungliga mål, kommer extra medel att gå till att förbättra filmen med specialskriven musik, färgsprakande 80-talsgrafik, samt professionell ljudmix och färgkorrigering – allt för att skapa en så medryckande och engagerande upplevelse som möjligt.

Och för de som fortfarande minns känslan av att sätta in en VHS-kassett i spelaren – den där spänningen inför vad som skulle börja rulla på skärmen – är Jakten på Videokassetterna en påminnelse om att vissa skatter är värda att jaga.

Vill du vara med och stötta projektet?




Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
10 oktober 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!