Bli medlem Logga in

Karriär

Skräckfilmen Ur mörkret Intervju

Skräckfilmen Ur mörkret

Ur mörkret är en bioaktuell svensk skräckfilm och i rollerna ser vi flera medlemmar från Filmcafe.se. I större roller kan vi se Peter Mörlin, Thomas Hedengran, Amanda Kilpeläinen Arvidsson och Lennart B. Sandelin!

Passionsprojekt

Med manus av Jimmy Nivrén Olsson (UFO Sverige, Jägarna) är ”Ur mörkret” en lågbudgetproduktion finansierad av manusförfattarens bolag tillsammans med dedikerade kollegor. Men trots begränsningarna har den svenska skräckfilmen imponerat på en svårflirtad kritikerkår som delat ut höga betyg.

Begränsningarna har fått teamet att göra kreativa val, som att helt förlita sig på naturligt ljus. Ljussättningen är smart skapad av ficklampor, pannlampor, strålkastare och eldar. Något som bidrar till en alldeles speciell visuell stil. Filmen är resultatet av en enorm passion och ett teamwork. Ur Mörkret är ett massivt slitigt arbete av alla inblandade.

Berättelsen följer parkarbetaren Angelica (Rakel Benér) som en morgon finner en tom bil i naturreservatet där hon jobbar. En kvinna har försvunnit i den mörka och snötäckta skogen och det blir det en kamp mot klockan för hundföraren Viktor och skogsväktaren Angelica att hitta henne vid liv. Men både traumatiska minnen och en hundratal år gammal ondska vaknar till liv mellan de vitklädda trädstammarna

Skådespelare från Filmcafe.se

I större roller kan vi se Thomas Hedengran, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Lennart B. Sandelin och i en av huvudrollerna Peter Mörlin.

- Jag fick en förfrågan av Lotta (castaren) som ville få in en selftape, jag skickade in den sen tror jag att det blev två tillfällen av provfilmningar och efter det så fick jag erbjudandet att spela Johan, berättar Peter.

Peter intresserade sig för rollen då att han alltid dragits till en slags ”macho-fasad”. Där det finns ett tjockt lager av ”störst, bäst och vackrast”- attityd.

- Jag har alltid haft enormt svårt för just det, för ”grabbighet” och för stora egon i för små människor, men paradoxalt nog blir det ju då ännu roligare och utmanande att gestalta just den sortens persona, förklarar han.

Johan är just en sån person, förmodligen ganska högljudd och dominant i till exempel
hockeyomklädningsrummet, van att få sin vilja fram och inte bli ifrågasatt.

Inspelad i mörker

Stora delar av filmen spelades in helt i mörker, i naturreservat runt om i Stockholm, Norberg och i Sala Silvergruva i början av 2023.

- Man skulle kunna tro att det låter jobbigt att spendera långa, mörka och kalla nätter i en trailer ute i skogen i väntan på att filma, men sanningen är att jag hade fantastiskt kul varje natt. Och nära nog uteslutande så beror det på vilka man arbetar tillsammans med, såväl cast som crew. För alla kämpar för det gemensamma målet, att få till något så bra som möjligt utefter de, allt för ofta, ganska skrala förutsättningarna. Alla kämpar för samma resultat, och bidrar på sitt sätt. Tro inte för ett ögonblick att det hade gått att spela in fem veckor nattetid om det inte funnits kaffe på set, så var enormt tacksam för allas bidrag till det färdiga resultatet!

Peter beskriver att den roligaste perioden var när de alla bodde på ett ”hotell” i Norberg. Stället de sedermera kom att kalla för ”The Overlook hotel”, inspirerade av The Shining.

- Jag gillar känslan av att man bara har varandra när man gör ett projekt, och den isolationen som blir när man är tillsammans på en främmande plats. Världen utanför blir lite mer avlägsen och det är lättare att lägga fokuset på att få det att bli så bra som möjligt.

Aktuell med flera projekt

Peter Mörlin är aktuell med flera produktioner och förutom Ur mörkret kan han ses i dramadokumentären om Bröderna Nobel på SVT Play, där han spelar Alfreds äldre bror Robert. Han medverkar även i Jägarna s. 2, som går att se på en av Tv4:s kanaler, samt att en repris av hans avsnitt i Morden i Sandhamn visas igen.

- Vissa kommer tycka att det du gör är bra, vissa kommer att tycka att det du gör är mindre bra. Det är en del av yrket, och så länge du ärligt kan säga till dig själv att du gjorde så gott du kunde utefter dina förutsättningar så har du ändå ryggen fri. Var ödmjuk och tacksam, men vet ditt värde och låt dig inte bli utnyttjad, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 april 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Joel
    Sångare (Baryton)
    Ser med spänning fram emot det Jimmy kokat ihop här, och hur Lennart och Amanda mfl framställer detta inför tittarna 🍿 ☕️

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!