Bli medlem Logga in

Karriär

Vad är ett CV och hur ska ett jobbsökar-foto se ut? Krönika

Vad är ett CV och hur ska ett jobbsökar-foto se ut?

Du vill jobba med film/TV/teater… Du vet inte hur du ska gå till väga, men någonstans ska man ju börja så du har blivit medlem på Filmcafe.se. Du har fyllt i allt som man ska fylla i, men du har ju ännu inte så mycket att komma med som arbetsmeriter, så vad gör du nu? Och foto? Du har ju inget bra foto och hur ska det förresten se ut? Och vad i hela friden är en cv?

Ja, vad är en cv?

För din allmänbildnings skull kan jag berätta att cv… eller CV… eller c/v - det finns många stavningar, men bara en översättning - är en förkortning av den latinska frasen Curriculum Vitae. Jag sökte på detta på Wikipedia och hittade denna översättning/förklaring som jag tycker är väldigt målande: ”Cv är det latinska namnet för levnadsteckning som betyder ”levnadslopp” (bokstavligt ”livets lopp”) där curriculum [kur’i:kulum] betyder ”lopp” och vita [v’i:ta], ”liv”. Ett CV är en sammanställning av kunskaper, erfarenheter och färdigheter.”

Kunskaper. Erfarenheter. Färdigheter.
Väldigt bra beskrivning av vad en cv ska innehålla.

Vi börjar med kunskaper

I cv:n ska finnas en beskrivning av din utbildning, dvs dina kunskaper på området.

Kunskaper kan man inhämta på två sätt. Den ena vägen är att gå en utbildning. Den andra är genom att jobba, att genom erfarenheter inhämta kunskap. Jag har sagt det förut men jag säger det igen: En bra skådespelare är en allmänbildad skådespelare och som skådespelare – eller vilken som helst yrkesroll inom vårt område – blir man aldrig färdigutbildad, det kommer alltid att finnas mer att lära.

MEN är det en cv du ska använda när du söker jobb inom teater- och filmområdet, så är det faktum att du tog studenten på naturvetenskaplig linje med rätt bra betyg i kemi och fysik fullkomligt ointressant för en presumtiv arbetsgivare. (Om de inte söker t.ex. medverkande till en scen på ett laboratorium – då ska du självklart skriva att du vet hur man handskas med en Bunsenbrännare!)

Istället ska du här lista ner de utbildningar du gått som har med just vårt område att göra. Teaterutbildningar, estetisk linje på gymnasiet, privatlektioner i sång, dansat street dance eller balett… Sånt är den typ av information som du ska lista under rubriken ”Utbildning” Och har du fått betyg i något ämne skulle jag inte skriva det, det räcker med att du upplyser om att du gått denna utbildning.

Erfarenheter

Jaha, vad är det då? Jo det är helt enkelt den erfarenhet du har av att jobba med teater, film eller TV. Du listar vad du varit med i och vad du gjort. Du kan gärna också ange produktionsbolag, teater och regissör.

Har du inte varit med i så mycket eller ingenting alls? Skriv ingenting! Och skriv definitivt inte att du gjort huvudrollen i ”Grease” och utelämna att det var i 8:an och din klassföreståndare satte upp den som julshow.

Försök inte kokettera med en kunskap eller en erfarenhet som du inte har ännu. Har du gjort bra roller i pjäser eller musikaler, men det var under din utbildning, på en yrkesskola – skriv det! Försök inte låta påskina att det är i ett professionellt sammanhang. Stå för din egen brist på erfarenhet, för en dag kommer du att ha professionella meriter att skriva in i din cv och under tiden vill du möta alla snälla ögon du kan.

Vi är nämligen oerhört snälla i den här branschen mot nykomlingar som är ödmjuka och hungriga på att lära!

Men…

Jag har läst cv från sökanden vid audition till musikaler där de har listat massor med arbetsmeriter och nämnt massor med stora roller de säger sig ha spelat. Det verkar jättespännande och man tittar förväntansfullt mot dörren för att få en första skymt av denna eventuellt oupptäckta stjärna. Och så kommer den eventuella stjärnan in i auditionrummet och redan efter några sekunder inser man att detta är en mycket ung och mycket oerfaren människa. Vid en rak fråga visar det sig att nej, de har ju inte gjort dessa roller i ett professionellt sammanhang utan i kortversioner på skolan. Så istället för att bli vad jag ska bli i ett sånt ögonblick - ömsint och beredd att titta med extra snälla ögon - blir jag ilsken!

Ilsken över att denna person tror att vi ska gå på en sådan uppenbar lögn. Ilsken över att de verkligen tror att ståta med meriter som inte är sanna kommer att hjälpa dem vidare mot jobbet som kan bli en riktig påtaglig arbetserfarenhet att skriva in i sin cv. Var inte rädda för att vara nybörjare. Alla har någon gång börjat, alla har någon gång varit ”rookies”. Det är ingen nackdel att vara nybörjare för det är något som vi alla i branschen kan relatera till, vi har alla varit där ni nu är.

Jag har hållit på så länge och med så många olika saker och sett så många komma och gå i den här branschen. Jag har bistra minnen av självsäkra sökanden under hundratals provfilmningar. Där deras brist på erfarenhet bara toppas av deras uppblåsta självupptagenhet och blinda tro att man inte behöver kunna något, bara man använt rätt mascara.

Men jag minns också med ömhet Micke Persbrandts nervösa ögon när han sökte som statist till Ingmar Bergmans uppsättning av ”Kung Lear” på Dramaten. Eller Rafael Edholms sjuttonåriga glada kaxighet från samma statistuttagning. Ingen av dem hade några meriter alls, ingen direkt erfarenhet att stoltsera med och de var ödmjuka och arbetsvilliga och hungriga efter kunskap och läraktiga som hundvalpar. De fick jobbet och på den vägen är det för båda två.

Så stå för var ni befinner er i er karriär just nu. Våga vara nybörjare och ljug inte!

Färdigheter då?

Jo där ska ni skriva andra kunskaper ni besitter som kan vara bra för ett produktionsbolag eller en regissör eller en producent att veta. Sånt som att ni har körkort och vilken sorts körkort det rör sig om - personbil, buss, motorcykel etc. Vilka språk ni talar – men skriv bara flytande om ni verkligen talar det flytande och med flytande menas lika bra som ert modersmål! Återigen ljug inte! Ni kan fäktas, utövar jiujitsu, spelar gitarr, har alldeles speciella tatueringar, har en hund som lyder lika bra som en polishund, kan gå på lina…. Listan kan bli hur lång som helst.

Och sist men inte minst…

Och skriv det klart och tydligt: Kontaktuppgifter och allmänna uppgifter om dig själv. Kontaktuppgifter innebär namn, mailadress och vanlig adress – du behöver inte sätta ut din gatuadress – men skriv i vilken stad du bor.

Telefonnummer - och glöm för Guds skull inte att ändra om du byter mobilnummer! Återigen - har skrivit om det förr att det händer alldeles för många gånger att jag hittar någon jag vill kontakta för ett ev. jobb på Filmcafe.se eller Statist.se och mobilnumret stämmer inte när jag ringer upp. Ilsk blir jag och personen går in min - mentala –svarta bok.

Här ska även stå sånt som längd och ögonfärg och hårfärg – återigen… glöm inte att ändra om ni ändrar utseende. Även spelålder, dvs den åldersparentes du tror dig om att kunna optiskt trovärdigt gå inom är också bra att skriva. MEN skriv för Gud skull inte 15-95! Ja, jag har fått såna uppgifter från folk. Har du svårt att bedöma din spelålder – skriv ditt födelseår samt när det foto du bifogar är taget så kan arbetsgivaren själv bedöma var du passar in.

Vilket för oss in på fotografier!

Vad för fotografi ska du använda för att presentera dig med? Neej, inte pyttiga små passfoton! Neej, inte foton frän kräftskivan! Och nej, inte foton på dig själv i full mask och kostym när du imiterade Lady Gaga eller Johnny Depp i ”Pirates of the Caribbean”.

Två foton behövs som grundmaterial; En närbild där man ser hur du ser ut när du är alldeles dig själv. En bild som ger regissören eller producenten en chans att bli inspirerad. En bild som utgör målarduken där han/hon känner att hon/han kan måla den bild av rollkaraktären på, som han/hon ser för sitt inre öga. Bör vara en färgbild och den ska inte vara mindre än ett ordinärt vykort om du ska printa och skicka. Gärna större, men absolut inte mindre!

Nästa bild är en bild i helfigur där man ser din kropp. Återigen… en så ”ren” bild som möjligt. Absolut inte utomhus på vintern där du är begravd i halsdukar, mössor och dunjackor. En rak, ”uppochnerig” bild av hela dig.

Sen kan du ju lägga in en hel drös med bilder numera här på Filmcafe.se. Där kan du visst lägga in rollfoton, men dessa två bilder är de allra, allra viktigaste! Gärna fler rena bilder, för det är de som är viktigast. Vad du gjort för jobb eller roller ser vi ju på din cv.

Har du en vän som är bra på att ta bilder, visst kan ni göra det, men kom ihåg att fotografen ska krypa nära, man ska se dig, verkligen se dig och inte omgivning eller bakgrund. Numera med digitala kameror går det ju så lätt att snabbt se om bilden är något att ha. Sen när du fått lite jobb och du känner att verkligen är det detta du vill hålla på med, kan det vara värt att ta den utgiften att gå till en professionell fotograf för att ta jobb-sökar-bilder. Hur man hittar en sån?

Kolla t.ex. på bilder här på Filmcafe.se. Ser du någon som har bra bilder, skriv till dem och fråga vem som tog bilden. Prata med andra på inspelningar om de har någon att tipsa om. Det finns en hel del väldigt duktiga fotografer i olika prisklasser.

Man kan ju idag printa själv om man har en bra skrivare. Då kan man t.ex. köpa fotopapper i A4-storlek och på ena sidan printa sitt eller sina foton (närbild + helfigur. Inte för många, inte för plottrigt. Och på andra sida har du din cv.

Och skicka inte med dina skolbetyg. Eller rekommendationsbrev, såvida såna inte efterfrågas.

Däremot ett lagom kort brev, typ
”Hej, såg att ni sökte folk till ”xxx” = produktionens namn. Jag är en kille på 19 år och såg att ni söker killar i min ålder att statera som värnpliktiga (eller vad det nu är de söker) Jag bor i Småland, men har inga problem att ta mig till Trollhättan. Har även goda vänner där jag kan sova hos. Har själv redan gjort lumpen så jag vet hur man står i givakt och kan hålla trovärdigt i flera olika typer av vapen. Jag bifogar min cv samt foto.
Vänliga hälsningar
Anders Andersson

Nu är det bara att vänta på att en jobbannons som passar just för dig dyker upp.

Lycka till
Anita

Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
11 juni 2024

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Tomas
    Producent
    kan även tipsa om den här blogg-posten. Den är inte primärt för film eller teater, men bra ändå. Kanske speciellt för de som jobbar bakom kameran: http://eponine.se/?page_id=142

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!