Snart dags för Hello Actors-mässan

Snart dags för Hello Actors-mässan

Reportage Markera lördagen den 4:e februari i kalendern, då är det dags för nästa upplaga av Hello Actors-mässan! Gå på spännande worshops, föreläsningar och nätverka!

Hjälp i karriären

Förutom utställning av företag erbjuds gratis karriärvägledning, castings, föreläsningar, workshops och mycket mer! Hello Actors-mässan är till för såväl oerfarna som yrkesverksamma skådespelare med fokus på att knyta kontakter, skapa jobbmöjligheter och att hjälpa skådespelare mot en framgångsrik karriär.

Inträde till mässan är gratis men föreläsningar kostar 150 kr och workshops kostar 395 kr.

Lisa Ohlin är en av föreläsarna

En av alla spännande föreläsare är regissören och manusförfattaren Lisa Ohlin med Guldbaggebelönade filmerna ”Simon och Ekarna”, ”Sex hopp & Kärlek” och ett flertal TV-serier på sin meritlista. På sin föreläsning kommer Lisa att berätta om samarbetet mellan skådespelare och regissör på inspelningsplats, hur du kan förbereda dig på bästa sätt och vad hon, som regissör, förväntar sig av skådespelare. Vi fick chansen att ställa några frågor till henne redan nu!

Vad utmärker en bra regissör?

- Det finns nog lika många sätt att vara regissör som det finns regissörer. Men bra egenskaper för en filmregissör är ledaregenskaper, förmåga att fatta snabba beslut, bildsinne, intresse för skådespelare, teknisk kunnighet, lyhördhet och stresstålighet.

Hur skulle du beskriva en regissörs jobb?

- Ett otryggt slit.

Vad är den sämsta regianvisning du någonsin råkar ge en skådepelare? Varför var den dålig?

- Det har jag lyckligtvis förträngt. Generellt vet jag att det är dåligt när jag pratat för mycket och jag ser att skådespelarens ögon börjar flacka och hen inte längre kan ta in vad jag säger. Att ge för mycket regi kan skada mer än att ge för lite.

Vad är skillnaden mellan att ge personregi till en amatörskådespelare i jämförelse med en professionell skådespelare?

- Mindre än man tror. Amatörskådespelare förstår ofta snabbt vad det innebär att spela en roll, och hur vi jobbar tekniskt på plats. Däremot har en amatör ingen skådespelarteknik att falla tillbaka på så jag måste veta från castingen att det jag vill ha verkligen finns i personens register. Utan teknik och träning kan det också vara svårare att ta om en tagning många gånger. (Men även skådespelare kan ”tappa” scener då). Det gäller som alltid, att försöka vara precis i regin.

Ni kan läsa mer om Hello Actors och köpa biljetter via deras hemsida: http://helloactors.se/


Se gärna vårt TV-inslag från förra årets mässa!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
24 januari 2017

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.