Inspireras av stjärnorna!

Inspireras av stjärnorna!

Jag skrev en artikel i våras om de stora ”elefanter” som gått före oss. De skådespelare som krattat i manegen och inspirerat mig och många andra. Då handlade det om svenska ”elefanter”. Idag tänkte jag få bre ut mig om utländska dito.

Skillnaden mellan scen och kamera

Jag frågade en gång Sif Ruud vad som var skillnaden mellan att stå på scen och framför en kamera. Hon svarade att när man står framför en kamera så ska man inte tänka, bara känna. Kloka ord.
Och vad en bra filmskådespelare känner syns och går in i mig vilket språk han eller hon än talar på. Det händer något i ögonen som förmedlas rakt in i mellangärdet på mig.

Så låt mig få minnas ett antal elefanter som knockat mig under årens lopp…

Leslie Howard; Arketypen för brittisk gentleman

Jag glömmer aldrig när pappa tog med mig på söndagsmatinéer på biografen Esplanad på Karlavägen här i Stockholm. Underbar gammal bio med nedsuttna röda fåtöljer. Tyvärr idag omgjort till dyr och pretentiös mataffär.
Mitt allra första matinéminne är ”Röda Nejlikan”. Med Leslie Howard.

Arketypen för brittisk gentleman. Och en underbar komediskådespelare. När han står i fören på sin yacht efter att ha räddat sin hustru, Merle Oberon, undan franska revolutionen och ser Dovers vita klippor närma sig och med sin otroligt vackra röst säger ”Look, Marguerite, England…” Då fattade till och med en åttaårig Anita vad inlevelse innebar!

”Röda Nejlikan” heter på engelska ”The Scarlet Pimpernel” och handlar om en engelsk aristokrat, som räddar andra aristokrater undan giljotinen.

Mitt under andra världskriget gjordes en modern version – ”Pimpernel Smith” – om en brittisk arkeologiprofessor som räddar människor undan nazisterna. Självklart med Leslie Howard i huvudrollen. Där finns en underbar scen där han diskuterar Shakespeare med en Göring-liknande nazisthöjdare som överlägset påstår att Shakespeare faktiskt var tysk. Leslie Howard tittar på honom med glittrande ögon och säger vänligt: ”I så fall har vi i England väldigt bra översättningar!”

James Stewart

James Stewart i ”Livet är underbart” (It’s a wonderful life”), den ultimata feelgood-filmen på julen. Med sin speciella röst och sitt släpiga sätt att leverera repliker är han en fröjd att titta på. ”You can’t take it with you” och ”Mr Smith goes to Washington”.
Eller ”Harvey” där han är bästis med en osynlig 190 cm lång kanin! .
Låter vansinnigt?
Måste ses!

James Steward och Katherine Hepburn i ”The Philadelphia Story”. Antagligen ett av de elegantaste komedimanus som någonsin skrivits!

I denna film ser vi även Cary Grant.
En av de bästa komediskådespelare som någonsin funnits. Han har en tajming som är fullkomligt felfri. Katherine Hepburn är inte så pjåkig hon heller.
Cary Grant och hon är även underbara i ”Bringing up Baby”.

Där de tar hand om en livs levande gepard. Ingen jävla trickfilmning där inte. Manuset kräver en gepard. Så en livs levande gepard medverkar.
Finns massor med bra filmer med Cary Grant. ”Arsenik och gamla spetsar” är nog min favorit. Vansinnig historia om två giftmördande äldre ungmör och med en radda utmärkta skådespelarinsatser. En annan film som inte är så pjåkig är Cary Grant och Rosalind Russel i ”His Girl Friday” om ett gäng journalister som gör vad som helst för en story.

Spencer Tracy

I allt. Jag grinar floder åt ”Havets Hjältar” och ler fånigt åt de komedier han gjorde med framförallt Katherine Hepburn som ”Adam’s Rib” eller ”Woman of the Year”.

Tycker fortfarande att ”Inherit the Wind” är en av de bästa filmer jag någonsin sett och gillar att krypa upp med en kopp te och se honom i ”Father of the Bride” eller ”Judgement at Nuremberg”.

Bette Davis och Mae West

Är bra i allt. Som ung i filmer som ”Of Human Bondage” eller medelålders i ”All about Eve” fram till gammal i ”Whatever happened to Baby Jane” är hon lika fenomenal. Ett oefterhärmligt precist sätt att leverera repliker som klingar i huvudet långt efter att man lämnat biosalongen.

Mae West är kanske inte världens största skådespelerska, men sin egen producent och en formidabel sådan i en tid när kvinnor knappt tillerkändes hjärna. Hon lyckades dessutom vara slipprig i en tid när censuren var hård. Eller vad sägs om en replik som ”Is that a gun in your pocket or are you just happy to see me?”

Fler elefanter inom det engelska språkområdet…

Carole Lombard och Jack Benny m.fl i “To be or Not to Be”. En vansinnig komedi om ett teatersällskap i Warsawa när tyskarna ockuperar Polen.

Leta efter skådespelare som Cary Cooper, Tyrone Power, Clark Gable, Dana Andrews, Olivia de Havilland, Judy Holliday och Claudette Colbert.

Leta efter regissörer som Billy Wilder, Frank Capra och Alfred Hitchcock.
Billy Wilders ”Some Like it hot” är en av de bästa komedier som någonsin gjorts!

Och Hitchcock…. Mästare!!!! Det räcker med att rabbla ”A Lady Vanishes”, ”Foreign Correspondent”, ”Strangers on a Train”, ”Notorious”…

Alec Guiness är mer än Obi-wan Kanobi

Alec Guiness är så mycket mer än Obi-wan Kanobi i ”Stjärnornas Krig”.
En sublim komediskådespelare i ”Kind Hearts and Coronets”, ”The Man in the White Suit” eller “Ladykillers”.

En utmärkt karaktärsskådespelare i “Bron over floden Kwai”, “Dr Zjivago” eller som George Smiley i TV-serierna byggda på John Le Carrés böcker (en av dessa är ”Tinker Taylor, Soldier, Spy” som nu Tomas Alfredsson har gjort en uppmärksammad remake av).

I ”Ladykillers” medverkar en ung Peter Sellers. Ännu en skådespelare som kan allt. Mördande rolig som Inspektör Closeau i Rosa Pantern-filmerna. Och isande läskig i ”Dr Strangelove”.

”Henrik V”-kväll

Eller ta en ”Henrik V”-kväll. Ja, Shakespeares pjäs. Han bits inte, är faktiskt rätt begåvad som manus-författare!

Hyr hem både Laurence Oliviers version och Kenneth Branaghs. Oliviers – gjord mitt under brinnande andra världskrig med en kung som manar sina mannar till heroiska stordåd. Branaghs gjord 1989 och en av de mest pacifistiska filmer jag vet.

Titta på båda. Fundera på hur samma text kan berätta så olika saker.

Men det finns ju fler språk än engelska

Bra skådespelare är bra skådespelare vilket språk de än talar på.
Toshiro Mifune. Japans största skådespelare. ”De Sju Samurajerna”… Wow! Eller ”Rashomon”. Han gjorde t.o.m. en cowboyfilm med Charles Bronson. En rätt gräslig film men Toshiro Mifune är bra.

Jean Gabin. Fransman ut i yttersta askan på sin Gauloise. ”Den Stora Illusionen”, ”Dimmornas Kaj” och massor med andra filmer. Stor kvinnoidol på sin tid och en ruskigt bra skådis!
Louis Jouvet. ”Drôle de Drame”, ”Hertigen söker nattkvarter”, Docteur Knock”, ”Topaze”. Frankrikes jaaa, hur ska jag beskriva honom… en korsning av Jarl Kulle och Allan Edwall.
Jean-Louis Barrault i ”Paradisets Barn”, en av de vackraste filmer jag vet.

En annan otroligt vacker och fantasifull film är ”La Belle et La Bête” av Jean Cocteau med Jean Marais som Odjuret.

Eller när vi nu är i Frankrike.
Där finns en drös av goda komediskådespelare. Fernandel och Louis de Funés. Jisses, ingen kan bli så koleriskt förbannad som Louis de Funés.
Och missa inte Jacques Tati. Den som inte sett ”Semestersabotören” eller ”Min onkel” är en film-obildad idiot!

Tyska skådespelare finns många bra.
Klaus Maria Brandauer i ”Mephisto”. Historien om en skådespelare i nazitidens Tyskland som inser att popularitet kan ha ett högt pris.
Ulrich Mühe i ”Das Leben der Anderen”. En isande bra film.

Höstvindarna ligger framför oss

Snart kommer det stora mörkret och lägger sina isiga fingrar över oss.
Så vad kan vara underbarare än att ladda upp med ett gäng bra filmer tills vårsolen börjar locka oss utanför stugdörren igen.

Själv ska jag ut och leta på Amazon efter ”Gentleman efter Midnatt” med Leslie Howard och Bette Davis. Samt om jag minns rätt en underbar birollsskådis som heter Eric Blore.

Hittar jag den ska jag nog överleva vintern.

Hoppas ni får en bra filmvinter också!

Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
23 september 2011

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Kola
Kola
Toshiro Mifune -- YES. Kollade om ”Drunken Angel” igår (också med Takashi Shimura -- inget fel på honom heller). Svårsmält om man jfr med t ex ”De Sju Samurajern”, men ändå -- Mifune är Mifune.
2011-10-17