Appar som hjälpmedel inom filmproduktion

Appar som hjälpmedel inom filmproduktion

Google Play och Apples Appstore har hundratals filmrelaterade appar. Tillbehörstillverkarna har också sett potentialen och riktar allt fler produkter mot den tekniknördiga filmaren. Här nedan tar jag upp några appar och tillbehör, som gör att man åtminstone kan överväga att ta med sin surfplatta eller smartphone till en redan tekniktung filminspelning. Min förutsättning för att överhuvudtaget ta med en specifik app, är att den ska tillföra något som man inte gör bättre med en laptop eller papper och penna.

Idésamlande och strukturering

Mindmapping kan vara ett effektivt sätt att sammanställa, dela med sig och ta del av komplexa idéer så som filmprojekt. Det finns många appar för ändamålet både till android och till ios baserade system. Den stora fördelen med att använda ett datorbaserat mindmappingverktyg till skillnad från papper och penna är i mina ögon att man kan dela och samarbeta på en och samma mindmap, trots att man inte befinner sig på samma plats. Detta genom att dela mindmapen via till exempel Dropbox.

1) Dropbox (iPad, iPhone, android Gratis)

En så kallad molntjänst där du har ett utrymme på nätet där du laddar upp dina filer för att sedan få tillgång till dom på dina olika plattformar. Appen och startutrymmet är gratis. Sedan kan man köpa till så mycket plats man behöver.

2) Mindjet (iPad, android Gratis)

En populär mindmap-app som räcker bra för den genomsnittlige användaren.

3) iThoughtsHD (iPad 75:-)

En av de populäraste mindmappingverktygen för iPad. Ett stort antal export och import möjligheter till och från andra mindmappingprogram.

4) iThoughts (iPhone 55:-)

Som ovanstående men utvecklad för iPhone och iPod.

Manus

Efter att man fått sina idéer på plats är det dags med själva manusskrivandet. Det finns flera manusprogram som är utvecklade för läsplattor och smartphones men jag ha svårt att se att det skulle vara enklare att använda dessa jämfört med en laptop. Är man beroende av att vara mer mobil än vad man kan vara med en laptop så kanske nedanstående appar kan vara intressanta. Tyvärr så har manusprogrammet Final Draft som näst intill är marknadsledande, fortfarande inte tagit steget fullt ut på android eller ios plattformarna ännu. De har släppt en app där man kan läsa manus skrivna i Final Draft, men man kan inte skriva i den. En enkel funktion som finns inbyggd i en del smartphones och läsplattor är diktafonen. Ett underskattat verktyg för att fånga idéer när de dyker upp.

1) Index Card (iPad 38:- )

Den perfekta appen för dig som vill strukturera upp manusarbetet med små papperslappar på en anslagstavla. Lätt att få en överblick på alla scener.

2) Screenwriting (iPad 22:-)

En enkel manusapp som låter dig importera och exportera i .fdx filformatet som stöds av de flesta professionella manusprogram.

3) Celtx Script (android, 34:- iPhone, iPad, 38:-)

En app som låter dig skriva och synka med Celtx på din dator via olika molntjänster.

4) Final Draft Reader (iPad 149:-)

Som namnet antyder är detta en app för att läsa manus skrivna i Final Draft. Man kan endast skriva kommentarer till manuset, inga ändringar.

5) iAnnotate PDF (iPad,iPhone 75:-)

Detta är inget manusprogram, men har du ett manus som är sparat som en PDF är denna app kanske något för dig. Appen låter dig göra markeringar och handskriva kommentarer direkt på PDF blad. Kanske vill du färgkoda de olika karaktärernas dialoger.

Bildmanus

Innan inspelningsstart är det många som gör bildmanus. Här kan jag se att en läsplatta eller en smartphone kan komma till användning på riktigt, speciellt om man vill använda sig av stillbilder. Mobiliteten, den inbyggda kameran och den rätt stora skärmen på läsplattor gör dem till bra verktyg för bildmanusskapande och en enklare form av previsualisering.

Cinemek Storyboard Composer HD (iPad, iPhone 229:-)

Denna app låter dig arrangera bilder du tagit med kameran i olika scener. I bilderna kan man sedan lägga till åkningar, panoreringar, pilar för olika rörelser, bilder av människor och beskrivande texter. Man kan också välja antal sekunder som varje bild ska ligga och sedan spela upp scenen för att få en känsla för tempot. Man kan också exportera bildmanuset som en PDF.

Skådespeleri

Skådespelare har också fått lite nya verktyg i och med apparnas framfart på de mobila plattformarna. Förutom nämnda Dropbox för att dela filer med andra och de olika apparna för att läsa manus i digital form, så finns det program för att öva in dialog på ett effektivt sätt.

Rehearsal 2 (iPad, iPhone 149:-)

Rehearsal 2 låter dig markera dina repliker i manuset, spela in repliker och sedan spela upp dom samtidigt som manuset rullar förbi. Du kan också välja att en del av manuset upprepas tills replikerna sitter. Du kan också succesivt täcka över mer och mer av din dialog tills alla ord har memorerats.

Produktion

Producenten och inspelningsledaren har också fått diverse nya produktionsverktyg men det finns inte så många som är speciellt framtagna för att passa filmbranschen, med undantag för nedanstående app.

Producer HD (iPad 149:-)

En mycket omfattande app för producenter inom film. Här du kan samla uppgifter om skådespelare, manuset, inspelningsplatser, casting och till och med budget.

Inspelning

Det finns långfilmer som spelats in med smartphones, som till och med visats på bio. Jag tvivlar dock på att valet att göra en långfilm med en telefon är artistiskt eller ekonomiskt. Man kan få en enkel kamera med ordentliga reglage för mindre pengar än vad en smartphone kostar. Däremot får såklart bedriften kanske folk att uppmärksamma filmen. Jag har valt att inte ta upp appar som har med filmandet i sig att göra i denna artikel, då jag helt enkelt tycker att andra kameror är överlägsna. Det kanske mest uppenbara användningsområdet för en iPad på en filminspelning, att använda den som en referensmonitor, fungerar dock inte. Det finns helt enkelt ingen videoingång. Det finns lösningar för att koppla upp läsplattor i ett trådlöst nätverk och streama bilden från kamera till en dator och sedan vidare till en läsplatta, men det är ostabilt och tar bort en hel del av mobiliteten. Företaget GoPro släpper i sommar ett tillbehör som gör att du kan fjärrstyra deras kameror med din smartphone eller surfplatta via en gratis app. Har du en GoPro HD HERO 2 så ska du också kunna live sända en videosignal från den till din smartphone eller surfplatta med ett tillbehör och en app. Det finns även andra användningsområden för smartphones och läsplattor på inspelningsplatsen.

1) DoF Calculator (Android Gratis)

DoF Viewer (iPad, iPhone)

Ovanstående två appar låter fotografen räkna ut skärpedjupet beroende på kamera, brännvidd och avstånd till objektet.

2) Dslr Slate (iPad,iPhone 75:-)

I och med att många tar separat ljud när man filmar med sin digitala systemkamera så har behovet av klappor ökat. Denna klappa är speciellt framtagen för detta ändamål och har en speciell ”quick burst” funktion. Förutom att lägga ett synkmärke i ljud och bild så blixtrar annan relevant info förbi några frames för kameran att registrera. Man kan spara info som till exempel iso inställning, vitbalans, objektiv, bländare mm.

3) Movie Slate (iPad, iPhone 189:-)

I denna app har man möjlighet att jobba fullt ut med att synka tidskoden mellan flera olika ios plattformar via wifi. Man kan också synka tidskoden med kompatibla kameror via hörlursuttaget. Det finns även en musikvideofunktion där man kan synka upp en låt ifrån itunes.

Om man söker på ”slate” på appstore eller google play så kan man hitta fler digitala klappor av enklare modell som är gratis.

4) Elite Prompter (iPad 75:-)

Med denna app kan du använda din iPad som en teleprompter. För att det ska fungera fullt ut måste du köpa till deras teleprompterkit med snedställt glas där iPadens bild speglas. Glaset är halvgenomskinligt så den kan monteras framför kamerans lins. På så sätt kan man läsa texten utan att släppa kameran med sin blick.

5) Dv Prompter (iPad, iPhone, android Gratis)

Likt ovanstående app blir denna användbar först efter att man köpt kringutrustning. Datavideo UK Limited som tillverkat appen säljer också teleprompterkit för både smartphones och surfplattor.

6) Pro Camera Guide (iPad, iPhone, 28:-)

En mycket omfattande kamerateknisk guide där du kan läsa på om olika kameratyper, räkna om brännvidd för olika kameror, göra en tekniklista med mera.

7) Kodak Cinematools (iPad, iPhone android Gratis)

En app som är mest användbar för dig som filmar med film. Här kan du till exempel räkna ut hur mycket en viss filmlängd motsvarar i minuter, eller olika objektivs skärpedjup i olika förhållanden.

8) Pocket Call Sheet (Ipad, iPhone 49:-)
Som namnet antyder kan du I denna app hålla koll på vilka scener som ska tas en specifik dag, vilka skådespelare och teammedlemmar som ska vara på plats och vilken tid de ska vara där osv. Man kan också exportera informationen som bland annat en PDF.

9) Sun Seeker: 3D Augmented Reality Viewer (iPad, iPhone, android 38:-)
Om man vill hålla stenkoll på solens olika stadier för att ta till vara på ljuset på inspelningsplatsen är denna app ett måste. Man kan till och med använda smartphonens eller surfplattans kamera och se solens bana med tidsangivelser.

Efterproduktion

Man kan idag klippa enkla filmer på sin smartphone, färgkorrigera och göra musik. Jag har här utelämnat sådana appar av den anledningen att jag tycker dessa arbetsuppgifter fortfarande görs bäst på en riktig dator. Men vem vet, om några år kanske även dessa arbetsområden kan göras effektivt på en surfplatta eller en smartphone.

Cut Notes (iPad 55:-)

Med denna app kan man medan man ser en film göra snabba kommentarer till klippningen genom att trycka på förinställda noteringar eller skriva egna. Varje notering får en automatisk tidskod. Perfekt för att slippa slita blicken från filmen då man noterar klippsynpunkter. Anteckningarna kan sedan exporteras ut och synkas med olika klipprogram.

Det går att hitta användningsområden för smartphones och surfplattor i filmproduktion, där dess specifikationer kan användas på ett bra sätt. Det är främst mobiliteten, internetuppkopplingen och kameran som gör apparaterna användbara. På en del punkter kommer man fortfarande långt med papper och penna. Och på en del punkter får man ta till en laptop eller stationär dator för att få jobbet gjort på ett effektivt sätt. Men där emellan finns det plats för våra kära nallar och paddor.

Henrik Qvarnström, skribent för Filmcafe.se
23 april 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Henrik
Henrik
Jimmy/ anledningen till att jag bara tog upp ios och android var helt enkelt att jag bara hade erfarenhet av de systemen. Har du tips på filmrelaterade appar till WP7 så kom gärna med tips här i tråden. Ellinor/ kul att du gillar artikeln! Fred/ Skoj att Rehearsal 2 funkar så bra för dig, själv så använde jag så sent som i dag appen sun seeker då jag var ute och rekade inspelningsplatser.
2012-05-01

Ellinor
Ellinor
citat:
Originalet postat av Tomas Wallentinus
@Ellinor.. nu håller jag på med testprogram för att lära mig språket. Så vi har inte glömt bort det :)
Om du vill kan vi göra jobbet åt er... =) Vi behöver referenskunder. Hör av dig vid intresse: ellinor@snowbits.se / snowbits.se
2012-04-24

Tomas
Tomas
@Ellinor.. nu håller jag på med testprogram för att lära mig språket. Så vi har inte glömt bort det :)
2012-04-24

Fred
Fred
Testade Rehearsal 2 och älskar den! Enkel att använda och egentligen inte speciellt komplicerad, men jag gillar att den skrollar manuset samtidigt med det jag spelat in och för mig fungerar det så mycket lättre. Rekommenderas!
2012-04-24

Ellinor
Ellinor
Extremt bra och nyttig artikel! Den mesta av min replikinlärning görs numera på en ipad och/eller iphone för det är så smidigt. Nu väntar jag bara på en mobilanpassad filmcafé-sida... =)
2012-04-24

Jimmy
Jimmy
Jag har som mission att promota WP7(då min nya Nokia Lumia800 är den bästa telefon jag haft). Ha gärna i tanken att WP7 finns(Lumia900 har radan utsetts till 2012års mobil i USA) framöver. http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/cmpn/smoked-by-windows-phone.aspx
2012-04-23