Min tid var då

Min tid var då

Vid det här laget har säkert de flesta hört talas om SVT’s nya storsatsning: Vår tid är nu.
Man började visa trailers för serien redan i somras, och nu sparkar den äntligen i gång.
Att ha varit med i inspelningen av serien har varit ett äventyr, vilket varade nästan 16 månader för min del.

Kurs av en kock

Första inspelningsdagen, för både mig och alla andra, var 2 maj 2016. Strax innan det hade både kökspersonalen och vi som arbetar i serveringen fått en liten kurs av kocken Håkan Thörnström i hur man arbetade på en restaurang på 40-talet.

Över huvud taget verkade man vara noga med alla möjliga detaljer som rörde miljön som vi rörde oss i. T.ex. lappar på väggarna med leveranskvitton på mat och annat från 40-talet som förmodligen ingen kommer att se, men som fanns där likväl.

Vi servitörer hade lite ”vadslagning” om i vilken ordning vi skulle klanta oss och tappa en bricka med välfyllda glas eller liknande. Även om detta inte är något ni kommer att få se i serien, förbjuder min blygsamhet mig att berätta vem det gick bäst för…

Det är imponerande att se hur många människor som kan vara inblandade i en produktion, både framför och bakom kameran. Framför allt är det imponerande att se att allt faktiskt fungerar vid inspelning (för det mesta i alla fall). Mitt relativt oerfarna intryck var att de flesta i teamet var långt ifrån nybörjare. Alla verkade veta exakt vad man skulle göra.

Statist i 71 dagar

Att vara med i Vår tid är nu har givit många erfarenheter som kan vara bra att ha med sig i fortsättningen. Jag kan inte påstå att jag är en van rökare, men efter ett antal paket med örtcigaretter känns t.o.m. det som en vana, eller rättare sagt ovana… Jo, vi servitörer rökte också för det gjorde ju ”alla” på den tiden. Dock inte under arbetet förstås.

Det är oerhört många statister som varit med under de 20 avsnitt som är inspelade, och många träffade jag i studion där restaurangen finns. En del är ju med någon enstaka dag bara och en del är med lite mer, som t.ex. stamgäster på restaurangen. En del av oss fick förmånen att se de två första avsnitten på en bio, och jag känner inte att jag tar någon större risk i att rekommendera alla att se serien.

18 augusti 2017 var min sista inspelningsdag och det blev 71 dagar totalt, vilket jag förstått är ganska mycket för en statist i en och samma produktion, och mest i den här produktionen i alla fall. Efter att ha sett de första avsnitten kan jag konstatera att man syns i bild ungefär så få sekunder som jag anade, men samtidigt vet man ju att det är så det är att vara statist.

Eftersom serien rör sig framåt i tiden blev jag som enda statist ålderssminkad i de sista avsnitten. Man kan ju inte se likadan ut hur många år som helst. Det var ganska kul, men lite jobbigt att få bort silikonet runt ögonen efteråt… Kul också att få göra några scener med repliker, och åtminstone en av dem ska tydligen inte vara bortklippt.

Om det nu blir en tredje säsong hade det varit kul att vara med igen, men eftersom man förmodligen hoppat fram ytterligare i tiden då så lär väl min ”gubbe” vara nergrävd i marken vid det laget. Eller varför inte en liten scen där jag dör på restauranggolvet, sysselsatt med det som jag förmodligen ägnat större delen av mitt liv åt?

Har du varit med i produktionen?

Har du varit med i ”Vår tid är nu”? Ta chansen och berätta om en egen erfarenhet från inspelningen i kommentarerna nedan.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
3 oktober 2017

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Guhn
Guhn
Jag har inte varit med i denna produktion , men skulle önska en roll , jag spelade syster Alice i filmerna om 100 och 101 åringen som smet från notan , Skådespelarroller . jag provar gärna för nån roll i Vår tid är nu . Guhn
2017-12-12

Inger
Inger
Jag hade gärna vart med. Men frisyren passade inte. Men hoppas på säsong 3. Då jag jobbade på restaurang 1968 och hade kort hår då oxå. kommer att söka iaf. Jag jobbade som kallskänka. Har dom inte såna i Vår tid är nu?
2017-11-29

Gemma
Gemma
Var med på fredsdagen och jubileumsdagen blev även tillfrågad en annan gång men den ströks utan att jag blev kompenserad kunde väl fått en biocheck i alla fall
2017-11-27

Jan-Erik
Jan-Erik
Och nu har det blivit klart att det blir en tredje säsong av ”Vår tid är nu” med händelserna förlagda till sent 1960-tal till tidigt 1970-tal. Något att se fram emot??
2017-11-23

Sebastian
Sebastian
Jag var med Hade En Stum Roll.Statist Roll.Lättare Sagt.
2017-11-04

Jan-Erik
Jan-Erik
”Vår tid är nu” tror jag kommer att bli en mycket uppskattad TV-serie. Själv fick ja medverka vid nio inspelningsdagar i några olika karaktärer, så visst går det att återanvända oss statister. I serien har jag åkt både tåg och spårvagn, varit sjukhuspatient, gatuflanör och restauranggäst. Många roliga upplevelser tillsammans med ett underbart team och alla trevliga statistkollegor.
2017-10-05

Gustav
Gustav
Jag var en pianoelev och jag lärde mig att de gör ganska många fusk på en sådan inspelning. Det var så nervöst så det blev inga blooper och skratt på just den scenen.
2017-10-04

Heléne
Heléne
Kul att läsa! Själv var jag pingstvän en gång och det blev en del skratt med allt ”prisa gud”, ”amen” och ”halleluja”.
2017-10-04