Att regissera djur

Att regissera djur

Intervju Det är en klassiker att undvika barn eller djur då du gör en film, men Oscar Petersson trotsade varningarna och gjorde filmen ""Cat me if you can"".

Att rollbesätta en katt och en hunden

Efter att ha jobbat som kameraman de senaste åren, bl.a. på Van Damme-filmen “Pound of Flesh” och senast på Roger Corman- producerade actionfimen “Abduction”, så var medlemmen Oscar Petersson sugen på att göra en egen film. Idén bygger på ett långfilmsmanus som Oscar skrivit och nu söker finansiering till med hjälp av kortfilmen.

- Jag har alltid varit förtjust i djur och hade själv katt i många år när jag växte upp, berättar Oscar.

För att hitta djuren till filmen sökte Oscar på bred front och letade både på nätet, frågade vänner och var i kontakt med en del professionella agenturer som förmedlar djur till filminspelningar. Han var bl.a. i kontakt med en agentur som hade hand om katten i filmen ”En man som heter Ove”.

- De var mycket hjälpsamma, men hade tyvärr ingen katt eller hund som passade i Skåne där vi spelade in. På de annonser jag lade ut, bl.a. här på Filmcafe.se så var det flera som svarade, men många hade nog tänkt sig någon enkel reklamfilm där katten skulle äta lite från en skål.

Tillslut så hittade Oscar katten Nelson hos två trevliga ägare i Hörby och hunden Molle hos en vän och tidigare kollega. Ingen av dem hade dock medverkat i någon film förut.

Att regissera djur

Oscar upplever att det är betydligt lättare att jobba med hundar än katter. Djur blir fortare trötta än människor och både Nelson och Molle behövde tid vila och dricka i sommarvärmen.

Barn och djur är alltid en utmaning att att regissera men hunden Molles ägare hade redan tränat henne i att hoppa och bita tag i saker vilket underlättade mycket. Vid omtagningar så uppfattade Molle det som en lek och tyckte det var roligt men precis som med barn är det bra med lite mutor ibland. Teamet hade förberett med grisöron som de flesta hundar gillar.

Katten Nelson som hade en betydligt större roll, var den i teamet som hade varit svårast att hitta en ersättare till. De båda ägaren hade god hand med Nelson och kunde med olika knep ofta få henne på rätt plats och göra det hon skulle.

- Vi filmade ju utomhus i en trädgård, så ibland använde vi en
fiskelina för att leda Nelson. Men ofta behövdes inget koppel över huvud taget, utan Nelson stannade kvar och lät sig filmas i olika situationer.

Mycket handkamera

Filmen är inspelad med en Sony FS 7, stativ och en slider. Trots möjligheterna att göra fina åkningar är ca. 80% inspelat med handkamera, då det ofta gällde det att vara snabb och justera för att djurens skull.

- Av samma anledning använde jag bara ett långt zoomobjektiv 28-130mm. Det fanns inte tid att byta objektiv när katten befann sig i rätt position några sekunder. FS 7 är för övrigt en fantastisk kamera att jobba med för mindre produktioner. Vi filmade Slog3 som ger alla möjligheter till färgkorrigering och den är lätt, berättar Oscar.

För kortfilmen har Oscar inte någon ambition att tjäna pengar, men den kommer att visas på Sunlight international Filmfestival i Berlin i Oktober. ...och så håller vi förstås tummarna för att den hjälper honom att få finansiering till det större projekt som redan planerats!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
12 juni 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.