Body double åt Alicia Vikander

Body double åt Alicia Vikander

Intervju Johanna är skådespelare och body-double/stand in och har jobbat heltid på Tomb raider och Jason Bourne.

Vågade satsa på drömmen

Johanna Smitz är en av våra medlemmar med några alldeles särskilda meriter på sitt CV. Hon är skådespelare och body-double/stand in och har jobbat heltid på Tomb raider och Jason Bourne som Alicia Vikanders substitut. Johanna har även medverkat i filmer och serier såsom Disneys Beauty & The beast, Downton Abbey, The Crown, Den gula jackan m.m.

- Jag bestämde mig för att våga satsa på drömmen att jobba med film, det var det största och viktigaste steget. Jag flyttade till London och började engagera mig i filmvärlden där. En del av jobben fick jag via castingar från en engelsk agentur som jag blev en del av och efter en tid fick jag även jobb direkt genom kontakter jag träffade på andra filmjobb.

Body Double och skådespelare

Body double kallas den som ersätter en skådespelare i scener där denne inte själv kan medverka, därför visas heller inte en body doubles ansikte. En Body double kan exempelvis användas vid farliga stunt, sexscener eller då det behövs i övrigt. Hur får man ett sådant jobb? Att få jobba på Jason Bourne och Tomb raider var en dröm för Johanna, att plötsligt få vara en del av filmer hon själv vuxit upp med.

- Jag fick förfrågan av den engelska agenturen om jag ville gå på casting för det och fick sedan jobbet. Det är fantastiskt roligt. Varje dag är ett äventyr! Det allra bästa är känslan att skapa något tillsammans, att ingen dag är den andra lik och att man får vänner för livet.

Det bästa med att vara skådespelare tycker Johanna är att tillsammans med teamet få göra någon annans röst hörd.

- Det svåraste med att vara skådespelare är när jag får prestationsångest, när jag glömmer bort varför jag älskar det jag gör och fastnar i rädsla. Då får jag hitta sätt att påminna mig själv om kärleken till att få berätta min karaktärs historia och tillåta mig att helhjärtat ge plats till karaktären, då brukar rädslan försvinna automatiskt. Då glömmer jag bort mig själv och kommer ihåg att jag är en del av något större.

Flera spännande projekt på gång

Johanna har flera spännande projekt på gång som hon kommer att kunna dela med sig av framöver.

- Jag har även blivit en del av HammarstromAgency.com här i Sverige vilket känns jätteroligt. Nu kommer jag att jobba både utomlands och i Sverige. Jag är även en del av musik duon Jonali som skapar drömsk filmisk pop. Jag drömmer om att fortsätta berätta viktiga historier tillsammans med fantastiska människor.

Johannas tips till andra medlemmar som också vill jobba med skådespeleri är att inte ge upp.

- Det spelar ingen roll hur många nej du får, eller hur hopplöst det kan kännas ibland, din dröm finns i ditt hjärta av en anledning. Jag tror på dig!


JOHANNA SMITZ ACTING SHOWREEL from Johanna Smitz on Vimeo.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
25 juni 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Ola
Ola
Johanna är bäst! <3
2018-06-25