Vem är Alice?

Vem är Alice?

Intervju Vem är Alice är en skruvad webbserie om oskrivna regler, förväntningar och svårigheterna att leva upp till dem.

Stereotyper och fördomar

Sofie Gällerspång och Johanna Valero är medlemmar på Filmcafe.se och har gjort ett flertal kortfilmer tidigare. De är fascinerade av de stereotyper och fördomar som finns i vårt samhälle och manuset är främst baserat på deras egna erfarenheter och tankar.

- Det finns så många förväntningar på hur man ska vara och leva sitt liv. Vi omringas av oskrivna regler och lever man inte alltid upp till dessa, så är det lätt att känna sig utanför och misslyckad, förklarar Sofie.

Efter att diskuterat om vad som är mest aktuellt i deras liv just nu kom de fram till att första säsongen ska handla om kopplingen mellan att skaffa barn och lycka.

- Vi hade en riktigt spännande första inspelning i juni då vi tejpade Sofies underliv med slangar med blod i. För att lyckas skapa ett missfall. Det är en av de mörkaste scenerna i serien, men någon av de roligaste och knasigaste att spela in, berättar Johanna.

Sofie och Johanna har som ambition att serien ska vara lättillgänglig och webbformatet erbjuder möjligheten att se en episod i mobilen när du sitter på bussen och är på väg till jobbet. Varje episod beräknas bli ca 5 minuter vardera.

- Vi tycker att ämnet är så pass viktigt och vill vi nå ut till så många som möjligt, både nationellt och internationellt. “Vem är Alice” kommer att visas på YouTube i början av 2019 med engelsk undertext.

Olika stilar och genres

Till den första säsongen har de tagit inspiration från både Bergman och en Amerikansk sitcom. I varje episod försöker de använda olika stilar och genres. De har planer om att i kommande säsong göra en scen helt inspirerad av Quentin Tarantino, eftersom de båda beundrar honom som filmskapare.

- Varje episod har en drömsekvens eller flashbacks och det gör oss möjligheten att få spåra och leva ut i olika stilar och kanske också epoker framöver, berättar Sofie.

När de valde att spela in filmen i Göteborg blev det möjligt att få stöd från Gothenburg Studios Development och Filmbryggan. De har även haft privata aktörer och företag som har sponsrat dem.

- Vi som är skaparna har också lagt in en egen insats i produktionen. Nu är vi igång och söker stöd för postproduktion, samt utvecklingsstöd för kommande säsonger.

Andra säsongen beräknas att spelas in till våren 2019.

Filma för webben

Två olika fotografer har jobbat med serien där Noko Zaire har filmat det mesta. Han har använt sig av en Sony a6300 med en Zeiss Zoom Lins. Seriens andra filmfotograf, Linus Karlsson, använde sig av en Canon 80D med ett 10-18mm objektiv. Båda kamerorna har passat deras vår produktion väldigt bra med tanke på att allt kommer visas på webben. Johanna och Sofie upplever att de utvecklats mycket som filmskapare då webbserie är ett helt nytt koncept för dem.

- Den största utvecklingen för mig som regissör är att jag har gått från att göra allting själv till att omge mig med rätt människor att samarbeta med. Duktiga, roliga och som förstår min konstnärliga vision, berättar Johanna.

- Vad som var väldigt lärorikt för mig under den här inspelningen var när vi filmade i svartvitt inspirerat av Bergman, då fick vi skådespelare verkligen chansen att utforska tystnaden i ett långsammare tempo än vad jag van vid, förklarar Sofie.

Även rollbesättningen gjordes via webben då Filmcafe.se användes för att hitta skådespelerskor. De gick igenom register på sajten och kontaktade de som passade bäst in på karaktärerna.

- Vi hoppas att kunna hitta lite mer kvinnliga filmarbetare bakom kameran via Filmcafe.se till kommande säsonger. Men alla är självklart välkomna att höra av sig till oss om de är intresserade.

Andra projekt på gång?

Inspelningen av första säsongen är precis avslutat och nu frilansar både Johanna och Sofie. Johanna jobbar på en storyboard för en kortfilm med Göteborgs Filmkollektiv. Hon är också aktuell med en live-målning performance som heter EGO och en konstutställning med inspiration från JAPAN. Sofie har några kommande filmroller inplanerade. Inovember ligger fokuset på att färdigställa ett långfilmsmanus som skrivs tillsammans med regissören Alexander Lönn.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
22 oktober 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.