Ny långfilm av Branbomm film!

Ny långfilm av Branbomm film!

Henric Brandt har gjort över 100 filmer och ”Död vid ankomst” är hans senaste långfilm. Om tre år räknar han med att kunna leva på att göra film.

Sex år senare

Projektet tog sin början redan 2001 då Henrik läste en kvällstidning på jobbet och blev inspirerad av en artikel. Sex år och några filmer senare startade inspelningen och nu är det dags för premiär!

- Det finns många anledningar till att det tagit så lång tid. Jag jobbar heltid, har skiftgång och är endast ledig varannan helg.

Inspelad på HDV

Branbomm film köpte en Sony HDV-kamera redan 2005 som de nu använt vid inspelningen. I vissa scener krävdes fler kameror samt andra tillbehör och då hyrdes utrustning från Ljud & bildmedia.

- Fördelen är att vi kan jobba snabbt med kameran men nackdelen är att kameran inte har det skärpedjup som jag skulle vilja. Vi har gjort ett par filmer med en 35mm adapter och i efterhand hade jag velat ha en sådan till hela inspelningen.

Polisuniformer från CAP

Filmen innehåller ett stort antal uniformerade poliser och dessa har Filmcafemedlemmen Rickard Castefjord och CAP tillhandahållit. Rickad hjälpte även till med en biljakt och flera inspelningsplatser. Övriga kostymer har de gjort själva med tröjtryck som strukits på och tillbehör från t.ex. Buttricks!

- Det viktigaste är hur det ser ut på film och inte hur mycket det kostar, berättar Henric.

Helt oberoende

Sammanlagt har filmen kostat ca. 100 000 kronor. 70 000:- är ur Henrics egen ficka och 20.000:- fick han i bidrag av föräldrarna. Filmen har inga sponsorer och han har inte sökt några bidrag. Av de sju veckor han tog ledigt i somras arbetade han med filmen alla dagar utom två.

- Fördelen med att vara helt oberoende är att det inte finns någon som andas en i nacken eller kommer med förslag som man måste lyssna på. Nackdelarna är många, det är mycket jobb, det är dyrt och sömn kan man glömma. Sedan får man höra, är ni inte klara med den än, vad gör ni om dagarna egentligen?

Resultatet bättre än väntat

Henric berättar att resultatet många gånger blev bättre än han vågade hoppas på och att han utvecklats mycket som både regissör och producent.

- I stor utsträckning är detta tack vare Filmcafé. Jag blev medlem i juni 2005 och satte in en annons där jag sökte skådespelare till filmen. Jag fick 75 svar! Flera av dem som inte fick någon roll från början blev aktuella igen och spelade småroller. Tack vare skådespelarna från Filmcafé och de som hjälpt oss bakom kameran så har jag fått helt nya möjligheter. Filmcafé räddade ”Död vid ankomst” kan man säga. Samir El Alaouis musik är också underbar och förhöjer känslan i filmen perfekt!

Distribution på DVD

Filmen kommer att distribueras på dvd men Henric vill även visa den på Folkets bio. Han har inte pratat med någon om det än men när filmen är klar tänker han bjuda in personer från relevanta företag.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad blir nästa filmprojekt?

- Nu i januari har vi premiär på en kortfilm som heter "Du ska inte tro att du är något!" med Urban Bergsten och Regina Lund i huvudrollerna. Senare i vår kommer ”Död vid ankomst ” att ha premiär och i höst kommer vi ha premiär på en annan långfilm som heter Scenskräck.

Hanric Brandt ligger inte på latsidan och räknar med att försörja sig på film inom tre år.

- Nu i början av 2008 så ser det ganska ljust ut. Jag kommer kunna hålla mitt tidschema...

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.