Skräck inspirerad av folktro

Skräck inspirerad av folktro

Filip Tegstedt arbetar för fullt med en skräckfilm inspirerad av svensk Folktro. Maran är tillbaka!

Riktigt bra skräckfilm

Filip Tegstedt gick manuslinjen på IHTV i Göteborg 2003 och hade en uppsjö av filmidéer. Tanken var alltid att arbeta som regissör / manusförfattare och nu ville han göra sin första långfilm. Han har tidigare gjort en del kortfilmer men även arbetat och praktiserat på professionella TV-produktioner och långfilmer, bland annat Tim Burtons Corpse Bride.

- Jag ville göra en riktigt bra svensk skräckfilm, som både kändes som en väldigt svensk film men som också var riktigt läskig, berättar han.

Resultatet blev först pilotfilmen Marianne, en nytolkning och modern version av de klassiska berättelserna om Maran. Nu spelas hela filmen in.

Ta vara på det svenska

Filip anser att vi måste vi anamma den kultur vi har för att en skräckfilm ska kunna bli bra i Sverige. Skapa en karaktär vi kan relatera till och uppleva skräcken genom den karaktären i en situation som en svensk skulle kunna råka ut för.

- I Sverige idag har vi ingen egentlig skräckfilmskultur alls. Det kommer skräckfilmer, men de flesta speglar andra (bra) utländska skräckfilmer mer än de speglar dagens svenska samhälle. ”Låt den rätta komma in” gör det här väldigt bra och är ett exempel, säger han.

Den andra ingången var att basera filmen på svensk folktro där det finns många spännande varelser. Skogsrået, Näcken, Vättar, Vittror, Varulvar och Maran är några exempel.

- I Norrland lever folktro kvar på många ställen. Jag vet folk i min egen ålder som sett vättar och tror mycket på sådant här än idag. Dessutom är det kul att ha Östersund som backdrop, eftersom jag kommer härifrån. Det finns en atmosfär i Jämtland och Östersund som skriker övernaturlighet, förklarar han.

Fenomenet Maran

Historien om Maran har idag en naturlig förklaring i fenomenet Sömnparalys. När du somnar så gör kroppen det också för att du inte ska leva ut dina drömmar rent fysiskt. Ibland kan man vakna innan kroppen gör det, man ligger kvar i ett halvvaket tillstånd och upplever en fruktansvärd ångest/skräckkänsla. Ibland är det svårt att andas och man känner ett tryck på bröstkorgen som om någon satt på en.

- Folktroförklaringen till det här fenomenet skiljer sej i olika delar av Sverige men det handlade ofta om en kvinna som var antingen ogift eller som det vilade en förbannelse över. Historien i Marianne kretsar kring en familjetragedi och förhållandet mellan en man i medelåldern och hans 18-åriga dotter och hur de drivit isär medan han varit frånvarande. Hon hatar honom, men när mamman dör måste han hitta ett sätt att återfå hennes förtroende, berättar Filip.

Privatfinansierad långfilm

Filip räknar med att hela projektet kommer att kosta ca. 1 miljon kronor. Filmen är privatfinansierad med eget kapital och lån. Filip letar fler finansiärer för att minska de privata riskerna.

- Vi samarbetar med Mid Nordic Film Commission, Filmpool Jämtland, Östersundsflyg och Teaterverkstan Östersund och vi för samtal just nu med andra partners. Solljus AB hjälpte oss med lampor under inspelningen 1a mars t.ex. och Colly Components AB har varit snälla att hjälpa oss på traven också.

Spelas in med en systemkamera

Marianne spelas in med Canon 7D, en systemkamera som klarar av full HD i 24 bilder per sekund.

- Eftersom vi kommer att spela in alla exteriörer i juli och göra det helt utan extrabelysning, så kommer ljuskänsligheten att komma väl till pass. Östersund är så ljust på sommaren ändå att vi kanske till och med måste mörka ner bilderna en smula, berättar Filip.

Rolling shutter är ett problem man kan undvika om man vet när och hur det uppstår.

- Överhettning är olika från kamera till kamera, men än så länge har jag inte upplevt det. Däremot har jag varit ute och filmat och fotat i -30C i flera timmar utan minsta problem. Det viktigaste är att man kan använda nackdelar till sin egen fördel genom att anpassa inspelningen, säger han.

Mycket nytt sedan piloten

När piloten spelades in förra året var handlingen mycket karaktärsdriven och hade dessutom en mörk humor berättar Filip. Efter att ha diskuterat med deras dramaturg Morgan Jensen, så blev historien förenklad.

- Det finns fortfarande spår av allt, men skräcken är nu viktigare och tematiskt hänger allt samman mycket bättre. Humorn lättar upp ibland men det är ingen skräckkomedi. Det är svårt att hitta en bra balans där, det är som Stuart Gordon säger, att man kan inte vara rolig och skrämmas samtidigt, berättar han.

Ändringarna i handlingen, stilen, tonen och fokusen på karaktärer har också gjort att stilen på fotot ändrats. Därför ser piloten väldigt annorlunda ut jämfört med filmen.

Nystartat produktionsbolag

Ambitionen är att visa Marianne på så många festivaler som möjligt 2011, främst i Holland, Norge, Tyskland, Sverige och Nordamerika.

- Sen hoppas vi på distribution antingen slutet av 2011 eller början av 2012. Vi för just nu diskussioner med distributör. Om det blir bio eller DVD hänger nog på dem och hur den tas emot på festivaler.

Filip har även startat upp ett produktionsbolag med långfilm och kvalitativ genrefilm i fokus.

- Tanken är att göra Marianne under 2010 och testvisningar i slutet av året. Medan Marianne är på festivalturné går vi in i förproduktion på nästa film, som får bli någon annans manus och regi. Förhoppningsvis kan vi gå i produktion med den under 2012 eller 2013, beroende på framgångarna för Marianne och om jag får tillbaka pengarna för den etc. När den filmen är klar kan jag regissera min nästa film medan den går på festivaler.


Det är inte något fel på Filips ambitioner och vi ser med spänning fram emot den färdiga filmen. Och med lite tur många filmer efter det...

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
31 mars 2010

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Filip
Filip
citat:
Orginalet postat av johannes pinter
Spännande! Som en parentes kan nämnass att det finns en just färdigfilmad svensk skräckfilm betitlad MARA, se http://www.filmkoncept.com/
Ja, jo... men det är ingen mara i den filmen, utan en tjej med kniv. Jag ringde och pratade med en av killarna bakom den filmen eftersom den spelades in under en vecka tydligen och efter eller ungefär samma veva som jag pitchat Marianne till några av hans bekanta (då jag sökte en medproducent). Men sammanträffanden händer hela tiden i den här branschen, så det är inget konstigt. Plus, det enda våra filmer verkar ha gemensamt är att vi promotar dem som psykologiska skräckfilmer, åtminstone vad jag känner till.
2010-04-13

Mats
Mats
Hejsan Filip Om du vill ha med en skräck films och bad guy skådis så finns alltid jag här som behärskar det mesta inom skådespeleri. mvh mats lindblom skådespelare sångare artist se även filmcafe.se och you tube sökord mats lindblom och då kommer Fanatikern och flera trailers. /mats
2010-04-13

Johannes
Johannes
Spännande! Som en parentes kan nämnass att det finns en just färdigfilmad svensk skräckfilm betitlad MARA, se http://www.filmkoncept.com/
2010-04-13